Plaats van bevalling
De bevalling vindt meestal plaats tussen 37 en 42 weken van de zwangerschap. Wanneer je voor 37 weken of na 42 weken bevalt, wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis. Je bevalling zal dan worden begeleidt door een gynaecoloog of verloskundige werkzaam in het ziekenhuis.
In het geval van een gezonde zwangerschap en ongecompliceerde voorgeschiedenis mag je kiezen waar je wilt bevallen; thuis of poliklinisch in het Martini Ziekenhuis of UMCG. Indien er complicaties optreden tijdens de zwangerschap of bij complicaties tijdens een eerdere bevalling, kan het mogelijk zijn dat een bevalling onder onze begeleiding uitgesloten is en je in het ziekenhuis bevalt onder leiding van de gynaecoloog.
Ook kan er een reden zijn om in het ziekenhuis te bevallen zonder dat controle bij de gynaecoloog nodig is. In dat geval gaat het om een medium riskbevalling en begeleiden wij je bevalling in het ziekenhuis.
Rond de 36e week van de zwangerschap gaan we met je bespreken wanneer je ons tijdens de bevalling moet bellen en waar je wilt bevallen. De plaats van de bevalling staat echter niet vast, je mag dit ook nog beslissen als je weeën hebt.
Er zijn verschillende houdingen waarin je kunt bevallen, dit kan per vrouw en per situatie verschillen. Wij hebben altijd een baarkruk bij ons. Bevallingen in bad begeleiden ook, hiervoor kan je gebruik maken van je eigen bad of een speciaal bad huren.
Bij een thuisbevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster die wij aan het einde van de ontsluitingsfase bellen. Als je poliklinisch wilt bevallen begin je de bevalling thuis en gaan we naar het ziekenhuis als de weeën goed op gang zijn. Bij een poliklinische bevalling vindt assistentie plaats door een kraamverzorgster of een verpleegkundige van de afdeling. Als er geen complicaties optreden tijdens de bevalling, ga je enkele uren na de geboorte van de baby weer naar huis.
Wanneer je ervoor kiest om poliklinisch te bevallen, vraag dan bij je zorgverzekeraar na of je hiervoor een eigen bijdrage dient te betalen. Aan een medium riskbevalling zijn geen eigen kosten verbonden.
Thuis bevallen net zo veilig
Uit een onderzoek uitgevoerd tussen 2000 en 2006 onder 529.688 Nederlandse laag risico zwangeren (= vrouwen die onder controle zijn bij een verloskundige) is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een poliklinische bevalling. Baby’s van vrouwen die thuis bevallen, overlijden niet vaker tijdens of vlak na de geboorte en worden niet vaker opgenomen op de intensive care dan kinderen die poliklinisch geboren worden.