Vervolgcontroles
Tijdens de hele zwangerschap kom je ongeveer 12 keer bij ons voor de controles. Tot de 24e week is dit om de 4 weken, tussen de 24e en 30e week om de 3 weken, tussen de 30e en 36e week om de 2 weken, en vanaf de 36e week kom je iedere week. Een controle duurt 15 minuten, maar zo nodig plannen we extra tijd in.
Tijdens de tweede controle krijg je een kopie van de zwangerschapskaart. Het is de bedoeling dat je deze kaart bij elke vervolgafspraak meeneemt, zodat we het kunnen aanvullen met de laatste gegevens. Neem de kaart ook mee als je naar de huisarts of gynaecoloog wordt doorverwezen.
Tijdens elke controle is er ruimte voor vragen en het krijgen van informatie. Daarnaast meten we iedere keer je bloeddruk. Vanaf de 12e week doen we elke keer een uitwendig onderzoek waarbij we voelen naar de groei van de baarmoeder en luisteren naar het hartje. Vanaf ongeveer de 28e week van de zwangerschap kunnen we ook voelen hoe jullie kindje ligt.
Afhankelijk van je bloedgroep is het mogelijk dat we bij ongeveer 27 weken zwangerschap bloed bij je afnemen. Rond 27- 30 weken prikken we nogmaals je ijzergehalte. Indien nodig kunnen er extra controles worden verricht, zoals aanvullend bloedonderzoek of het maken van een groei- of liggingsecho.
Rond de 36e week van de zwangerschap plannen we extra tijd in om het te gaan hebben over de bevalling. We bespreken dan wanneer je ons moet bellen en we horen graag jullie wensen met betrekking tot de bevalling. Je kunt ook een geboorteplan maken, die wij dan met je gaan bespreken.
Iedere zwangere krijgt rond 35-37 weken een liggingsecho.
Vanaf 41 weken zwangerschap
Vanaf een zwangerschapsduur van 41 weken bestaat de mogelijkheid om je te laten strippen. Strippen is het met de vingers loswoelen van de vliezen via de baarmoedermond. Hierdoor komen hormonen vrij die net het laatste ‘zetje’ kunnen geven om de bevalling te laten beginnen.
Een andere mogelijkheid is om vanaf 41 weken zwangerschap te kiezen voor een inleiding bij de gynaecoloog. De bevalling wordt dan op gang geholpen door middel het breken van de vliezen in combinatie met een infuus met weeënstimulerend middel.
Als laatste kan je afwachten tot de bevalling spontaan op gang komt. Ben je bij 42 weken nog niet bevallen dan zullen we je doorsturen naar de gynaecoloog voor verdere controles en voor het maken van een afspraak voor een inleiding.
Wij zullen je rond 41 weken over deze verschillende opties informeren.